I dag lanserer vi Rana frøbibliotek i samarbeid med Rana Hagelag! Frøbiblioteket er et tilbud for hobbygartnere, enten man har en potte på balkongen, en dyrkingskasse eller hage. Så hjemme, på skolen eller i barnehagen.
Med Frøbiblioteket ønsker vi å bidra til at flere får kunnskap om hvordan man sår og høster frø. Dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene vi har rundt oss, og for å sikre at denne kunnskapen ikke forsvinner. Alle kan så frø, du trenger ikke ha stor hage eller kunnskap om planter for å prøve deg.
Frøbiblioteket er en del av vår satsing på bærekraft og FNs Bærekraftsbibliotek.
Hvordan fungerer frøbiblioteket?
Om våren og sommeren kan man låne frø fra Frøbiblioteket. Du registrerer hvilke frø du låner i «frøboka». Frøbiblioteket finner du på Rana bibliotek i 1. etasje – i en gammeldags kortkatalog med frøkonvolutter i skuffene.
Hver låner kan ta 1 pose av hver sort, og opptil 5 poser til sammen per husstand. Lån og innleveringer kvitteres i Frøboka. Det er ikke mulig å reservere frø. Hver konvolutt har et begrenset antall frø.
Så, dyrk og om du får det til å gå i frø leverer du noen frø tilbake. Alt er selvsagt gratis!
Frøene pakkes om i poser, og leveres på biblioteket. Gjerne gjenbruk de frøposene frøene lå i når de var lånt.
Du er ikke nødt til å levere noe tilbake, men hvis plantene får frø til høsten tar vi gjerne imot dem!
Hva slags frø kan du låne?
Frøbiblioteket tilbyr nyttevekster som er enkle å dyrke i Nord-Norge. Vi satser på å tilby økologisk frø i størst mulig grad.
Vi har laget en frøliste over alle arter biblioteket tilbyr. Her kan du også finne mer informasjon om hver art ved å klikke på navnene:
• Eterneller mix (Evighetsblomster)
• Reddik
• Ruccola
• Valmue
Ønsker du å lære mer har vi en fyldig samling med hagebøker du kan låne på biblioteket!
Frøbiblioteket er et samarbeid mellom Rana bibliotek og Rana Hagelag.
Ved spørsmål ta kontakt på: rana.bibliotek@rana.kommune eller telefon 75 14 61 00/481 65 450.
Telefonen er betjent i åpningstida.