Lørdag 22. April arrangeres “Den store klesbyttedagen” flere steder Norge. Ifølge tall på Naturvernforbundet sine nettsider er det påmeldt hele 200 klesbyttedager fra Karasjok i nord til Kristiansand i sør. 

Klesbyttedagen er et nasjonalt arrangement som Naturvernforbundet har arrangert årlig siden 2016 med hjelp fra lokale arrangører over hele Norge.  

Her er 10 tips i forberedelse til Klesbyttedagen 2023!

  1. Tid for en ryddesjau i klesskapet

Våren er en fin tid for å rydde i klesskapet, legge vekk de tykkeste genserne og finne frem de litt lettere plaggene for den nye sesongen. Dette er en god anledning til å samtidig se om det ligger mange klær i skapet som du ikke lenger bruker. På klesbyttedagen kan du bytte bort de klærne slik at andre kan få glede av dem og klærne blir brukt lenger. Kanskje finner du også skatter som kan fornye garderoben på en miljøvennlig måte.

2. Reparasjon og vedlikehold

Har du et favorittplagg som trenger å repareres eller litt vedlikehold før videre bruk? Jo mer et plagg brukes, jo lavere klimaavtrykk har det. På Klesbyttedagen kommer Rana Husflidslag med sitt Fikselaug. De stiller med god veiledning, utstyr, og lærer deg teknikkene du trenger for å fikse og ta vare på klærne dine selv. Fikselaug er åpent for alle, uansett ferdighetsnivå.

3. Husk ekstradeler

Om du skal lære å bytte en glidelås eller sette inn nye knapper må man huske å ta med nødvendig ekstradeler selv på Klesbyttedagen!

4. Levere klær i forkant

Innlevering av klær i bytte mot byttelapper skjer i tidsrommet fredag 14. april til fredag 21. april i skranken på Rana bibliotek.

Du kan levere inntil 7 rene og hele plagg som er i god stand- og få byttelapper som du kan bruke til å skaffe deg andre plagg.

Vi tar imot både barne- og ungdomsklær, dame- og herreklær. Fint tilbehør (for eksempel vesker og skjerf) og sko i god stand tas også imot. Undertøy, sokker og strømpebukse tas ikke imot.

Åpningstider er kl. 10.00-16.00 mandag og fredag, kl. 09.00-19.00 tirsdag-torsdag, og kl. 10.00-14.00 lørdag.

Adresse: Torggata 1A, 8622 MO I RANA

5. Ta med egen bærepose eller gjenbruksnett

På Klesbyttedagen kan det være veldig lurt å ta med eget nett eller bærepose for å frakte med seg de nye funnene sine. Biblioteket stiller med noen gjenbruksposer, og selger nye plastposer til 2 kr i skranken eller tøynett til 25 kr som kan brukes igjen og igjen. Det mest bærekraftige alternativet er likevel å gjenbruke noe man allerede har.

6. Tips en venn

Tips dine venner om arrangementet vårt slik at flere kan bli med på klesbyttedagen og vi kan sørge for at flere plagg finner nye eiere.

Åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko som de ikke bruker. Samtidig er mange av oss ikke klar over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjon og transport er forurensende og krever mye ressurser. Etter mange år med klesbyttedager, kilovis av byttede klær og økt oppmerksomhet rundt problematikken, ser vi at klesbytting har en reell betydning. I fjor ble det arrangert 230 klesbyttedager over hele landet. Her fikk rundt 96 000 plagg ny eier.

7. Byttelapper

Husk å ta med byttelappene du fikk da du leverte inn dine innbyttede klær. Byttelappene er nødvendig for å kunne bytte til seg nye klær. Om du selv ikke har anledning til å bli med på Klesbyttedagen, men sitter inne med flere byttelapper, gi dem videre til en venn!

8. Legg en slagplan

Tenkt gjennom på forhånd om du mangler eller savner noe i din garderobe. Det kan være veldig lurt å ha lagt en slagplan for dagen og vite på forhånd hva du er på utkikk etter. Garderoben er nyryddet, unngå å fylle den opp med nye plagg du ikke kommer til å bruke.

9. Kombiner dagen med andre aktiviteter

Lån en bok, spill et slag sjakk, les avisene eller ta med barna i bibliotekets barneavdeling mens du er på biblioteket. Vi tilbyr også gratis kaffe i anledning klesbyttedagen, men her gjelder det å være først til mølla.

10. Hva skjer med klærne som blir til overs?

De klærne som ikke finner en ny eier på Klesbyttedagen og dermed blir til overs, vil bli gitt til Askeladden bruktvarehus slik at ingenting som er levert inn blir kastet.

Håper mange ønsker å delta og blir med på Klesbyttedagen lørdag 22. april på Rana bibliotek.

Arrangementet skjer i samarbeid med Naturvernforbundet, Rana bibliotek, Studentorganisasjonen Helgeland og Rana Husflidslag.

Alle er velkommen!  

Translate »