Årets Havmannprisutdeling nærmer seg, og vi har gleden av å presentere årets fire nominerte.
Først ut er Ingvild Holvik. Hun er nominert til Havmannprisen 2025 med romanen Reiret (arbeidstittel).Ingvild Holvik er fra Bergen men bor og arbeider i Tromsø, hvor hun har holdt til i en årrekke. I tillegg til sitt virke som forfatter, er hun oversetter, har vært konsulent i Forfattersentrum og er aktiv i Ordkalotten. Hun er tidligere Brageprisnominert, og har vunnet Blixprisen.
I Reiret (arbeidstittel) møter vi Gry som forsøker komme inn på forfatterstudiet i Tromsø. I en allerede krevende familiehverdag reiser hun til sitt barndoms Bergen for å delta i morens begravelse. Gry reagerer på at ektemannen ber aftenbønn med barna, og reisen tilbake er en katalysator for et oppgjør med hennes svært kristne oppdragelse. Kan en halvautoritær, kristen oppdragelse bekjempes ved å omdefinere ens forhold til Satan?
Nummer to ut av de nominerte til årets Havmannpris er John S. Jamtli. Han er nominert til Havmannprisen 2025 for Sabotør – Grenselos.
John S. Jamtli kommer fra Mo i Rana. Han har gitt ut tegneserier av forskjellige slag siden 2009, både i samarbeid med andre tegneserieskapere, og alene. Jamtli har en rekke prisnominasjoner bak seg, både fra litteraturfeltet generelt og tegneseriefeltet spesielt.
I Sabotør – Grenselos får vi servert fortellingen om ni år gamle Astrid Linderud som under krigen hjalp folk over grensen til Sverige fra en gård i Hattfjelldal. På Helgeland er det også kamper mellom norske hemmelige agenter og tyske soldater, som setter press på denne virksomheten. Grenselos er den femte boka i serien Sabotør. Serien forteller ulike historier fra Norge under krigen, alle illustrert og fortalt som enkeltstående grafiske romaner.
Kathrine Nedrejord er nominert til Havmannprisen 2025 med romanen Sameproblemet.
Kathrine Nedrejord bor og jobber i Paris, men kommer originalt fra Kjøllefjord. Hun har skrevet romaner for voksne og ungdom siden 2010, og har blant annet tidligere mottatt Havmannprisen for Forvandlinga (2018).
Sameproblemet handler om Marie Engmo som reiser fra sitt franske hverdagsliv, tilbake til Finnmark da hennes bestemor (áhkku) dør. Marie lever et liv langt fra sine røtter. Gjennom omgangen med sin familie, skrivingen av áhkkus historie og refleksjoner omkring det samiske i et norsk og europeisk perspektiv, nøster hun opp i samisk identitet, kultur og historie. Nedrejord gir oss en samtidsfortelling som gir en ny klangbunn til sannhets- og forsoningskommisjonen, og stiller som sådan kritiske spørsmål til norske myndigheters historiske og samtidige håndtering av det samiske.
Håvard J. Nilsen kommer fra Mosjøen. Han bor og arbeider i Trondheim, hvor han blant annet jobber på NTNU Universitetsbiblioteket. Han debuterte med en diktsamling i 2017 og har siden gitt ut tre romaner.
Elektrolysesang er fortellingen om Sivert, en ung gutt fra Helgelandskysten som reiser til Mosjøen for å arbeide i byens ferske aluminiumsverk. Sivert knytter sterke bånd til sin kollega Johannes og kjæresten Mia. Elektrolysesang er en coming of age-fortelling for en ung mann, så vel som en ung by, godt plassert i den norske industriromantradisjonen. Romanen er i tillegg innrammet av Kleio, musen for historieskriving og heltediktning, som observerer det hele fra sidelinjen og løfter fram historie som fortelling.