Alle de nominerte bøkene til Havmannprisen kan du lese i BookBites, bibliotekenes egen app for å låne, lese og lytte til e-bøker og e-lydbøker.

Bøkene finner du også på ditt lokale bibliotek.

De nominerte forfatterne til årets Havmannpris er følgende:

Camilla Bogetun Johansen: Egen maske først (Cappelen Damm forlag)

Ingeborg Arvola: Buffy By er eventyrlysten (Cappelen Damm forlag)

Irene Larsen: Der det gror skierri (Orkana forlag)

Sanne Mathiassen: Øya synker sakte (Vigmostad & Bjørke)

Juryen har bestått av:

Anita Hartviksen Ravn, oppnevnt av Nordland fylkesbibliotek,

Monika Steinholm, oppnevnt av Norsk forfattersentrum Nord-Norge,

og Siri K. Gaski, juryleder og oppnevnt av Rana bibliotek.

Utdelingen av Havmannprisen skjer på Rana bibliotek 3. september. Dette er den 24. gangen Havmannprisen deles ut.

Juryens notater

Irene Larsen: Der det gror skierri

Nettopp der det gror skierri har Yrja flyttet hjem for å være festivalleder for en sjøsamisk festival i Finnmark. Det er likevel det turbulente privatlivet vi får høre mest om, med forholdet til gifte Isak, og vennskapet med enstøingen Eilif. Samt Pietro Querinis beretning fra Røst, som er Yrjas følgesvenn i jakten etter mening i livet. Villfarne Yrja griper oss med alle sine motsetninger og uheldige omstendigheter, og boka er usentimental, men med et vakkert språk man lar seg fenge av.

Camilla Bogetun Johansen: Egen maske først

Ulla Morild Hansen er noe for seg selv, og når hun blir kastet ut av tantas kjellerleilighet og ender opp alene i en campinghytte på Beverøya må det tas grep. Hun bestemmer seg for å redde verden, og vil starte med Repparfjorden, men ting går ikke helt som planlagt. Med en unik og noe forvirrende fortellerstemme, tar Bogetun Johansen oss med inn i et hode som tenker veldig mye men kanskje ikke bestandig er like gjennomtenkt. Det er morsomt, kaotisk og oppfinnsomt, og vi lar oss gjerne rive med av Ullas påfunn.

Sanne Mathiassen: Øya synker sakte

Øya synker sakte er historien om Henny som blir tvunget til å forlate storbyen og mora for å bosette seg hos tante Liv på en øy som kanskje kan forsvinne hvert øyeblikk, om man ikke tar grep. Grepene er drastiske, og livet dystopisk, men kanskje finnes det håp også i den vanskelige virkeligheten? Mathiassen har skrevet underholdende og absurd klimafiksjon, med Henny og Johannes som to fornuftige lysglimt på en øy preget av radikale endringer.

Kilde: Nordland fylkesbibliotek – https://bibliotek.nfk.no/havmannprisen-2022-juryens-notater/

Translate »